10+1 συμβουλές για Ανακαίνιση Μπάνιου
Υπάρχουν 2 λόγοι που κάποιος αποφασίζει να ανακαινίσει το μπάνιο του. Ο πρώτος (και απολαυστικότερος) είναι για αισθητικούς (και… ψυχολογικούς) λόγους. Μια αλλαγή στο σπίτι μας, σε βασικούς χώρους που χρησιμοποιούνται συχνότερα, όπως το μπάνιο, μας ανανεώνει, γιατί δίνει νέα πνοή στο χωρό μας και κατ’ επέκταση και σε μας. Μια ανακαίνιση λειτουργεί, μετά το τέλος της, και σαν ψυχοθεραπευτής αφού μας ανεβάζει την ψυχολογία και τη διάθεση να επιστρέφουμε στην εστία μας, στη φωλιά μας για να απολαύσουμε την αλλαγή. Γι’ αυτό κι αυτή η αλλαγή θα πρέπει να είναι πετυχημένη από κάθε άποψη! Ο δεύτερος λόγος (και απευχόμενος) είναι να υπάρχει κάποια βλάβη ή διαρροή, γεγονός που καθιστά τις περισσότερες φορές υποχρεωτική μια ανακαίνιση. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, βέβαια.
Υπάρχουν κάποιες βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε για τη ροή των εργασιών μιας ανακαίνισης κι εμείς είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε μέσα από την εμπειρία μας 10&1 συμβουλές για να μην τύχει, απλά να πετύχει!
1. Οραματιστείτε το νέο σας μπάνιο
Έχετε μπροστά σας έναν άδειο καμβά, τον οποίο μπορείτε να χρωματίσετε με τα ωραιότερα χρώματα. Αυτό είναι το μπάνιο σας και μπορείτε πλέον να το αναδιαμορφώσετε όπως θέλετε. Θα σας άρεσε ένα χρωματιστό ή ένα γήινο αποτέλεσμα; Μοντέρνα πλακάκια ή vintage; Μήπως να δοκιμάζατε πατητή τσιμεντοκονία; Ξεφυλλίστε περιοδικά διακόσμησης και σερφάρετε στο Pinterest αλλά και στο Bagno Casa Paraskevopoulos για να κατασταλλάξετε στο ύφος και στο στιλ που θα σας άρεσε να έχει το νέο σας μπάνιο. Η επιλογή θα είναι πολύ πιο εύκολη τόσο για εσάς, όσο και για τον πωλητή που θα σας εξυπηρετήσει, αφού με αυτό τον τρόπο θα του έχετε δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να σας κατευθύνει πολύ πιο συγκεκριμένα και στοχευμένα.
2. Ελέγξτε τις σωληνώσεις
Πριν την ανακαίνιση θα πρέπει ένας τεχνικός να ελέγξει αν οι σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης του μπάνιου σας είναι καλές ή θέλουν αλλαγή. Για παράδειγμα, αν η εγκατάσταση στο παρελθόν είχε γίνει με σιδηροσωλήνα (χρησιμοποιούταν κατά κόρον μέχρι το 1985 περίπου), το πιο πιθανό είναι πως θέλει αλλαγή, κι αυτό γιατί η διάρκεια ζωής της είναι 25-30 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που μπορεί να μην το είχατε υπολογίσει στο κόστος αλλά σκεφτείτε ν’ αλλάξετε τα πλακάκια και σε μικρό διάστημα να τρυπήσουν οι σωλήνες και να πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.
Η τοποθέτηση επίσης των νέων πλακιδίων πάνω στα παλιά, ενώ γίνεται και είναι μια λύση εύκολης αλλαγής, εντούτοις περιλαμβάνει ρίσκο, αφού στην περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα πλακάκια ή τις σωληνώσεις στο μέλλον, θα χρειαστεί να αφαιρεθούν όλα.
3. Επανασχεδιάστε τη διάταξη στο μπάνιο σας
Αφού κάνετε ανακαίνιση, θα ήταν καλό να σκεφτείτε αν θέλετε να αλλάξετε θέσεις στα είδη υγιεινής και στο πλυντήριο ή σας βολεύουν ως έχουν. Πολλές φορές σε παλιά μπάνια η θέση των ειδών υγιεινής δεν έχει γίνει με γνώμονα την πρακτικότητα ή την καλαισθησία και το αποτέλεσμα ζημιώνει το μπάνιο.
Για παράδειγμα, η λεκάνη δεν είναι ωραίο να τοποθετείται ακριβώς απέναντι από την πόρτα και να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς με το που μπαίνει στο μπάνιο.
Επίσης αν θέλετε να βάλετε εντοιχισμένο καζανάκι, εντοιχισμένες μπαταρίες ή ενδοδαπέδια θέρμανση, θα πρέπει να το έχετε αποφασίσει πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων.
4. Μονώστε τη χτιστή ντουζιέρα
Τελευταία η τάση στο design των μπάνιων και η πρακτικότητα επιβάλλει την αντικατάσταση της μπανιέρας με ντουζιέρα. Με αυτό τον τρόπο κερδίζετε χώρο. Υπάρχει όμως κάτι στο οποίο χρειάζεται να είστε πολύ προσεχτικοί. Στην περίπτωση που δεν θέλετε να τοποθετήσετε μια πορσελάνινη ή ακρυλική ντουζιέρα και θέλετε να την κάνετε χτιστή, πρέπει να τη μονώσετε πολύ καλά, ιδιαίτερα αν το σπίτι βρίσκεται σε όροφο. Σκεφτείτε πως το νερό είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί και κάποια στιγμή θα σας βγάλει υγρασία από κάτω αν δεν έχει γίνει σωστή μόνωση/ στεγάνωση.
5. Προσέξτε τα πλακάκια που θα αγοράσετε
Μπορεί φαινομενικά όλα τα πλακάκια να σας φαίνονται ίδια και να θέλετε να αγοράσετε το πιο φτηνό, ωστόσο οι διαφορές τους είναι τεράστιες και η ποιότητα τους είναι καθοριστική για την αντοχή τους στο χρόνο. Πολλές φορές ένα φτηνό πλακάκι, τελικά θα το πληρώσετε διπλά, γι’ αυτό υλικά που δεν αλλάζουν εύκολα είναι συνετό να επιλέγονται με προσοχή.
Αν δεν θέλετε να διαθέσετε πολλά χρήματα, αναζητήστε πλακάκια από καλά εργοστάσια που έχουν καταργηθεί κι έτσι έχουν πολύ καλές τιμές προσφοράς και λιγότερο αυτά που εξαρχής είναι φτηνά.
Αποφύγετε τα λευκά και γενικότερα πολύ ανοιχτά πλακάκια στο δάπεδο του μπάνιου γιατί θα είστε συνεχώς με τη σφουγγαρίστρα παραμάσχαλα!
6. Χρησιμοποιήστε αντιμουχλικό στόκο
Μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί, αλλά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει στην αγορά ειδικός στόκος, ο οποίος αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας, μυκήτων και βακτηριδίων. Ιδιαίτερα στο σημείο της μπανιέρας/ ντουζιέρας, όπου οι στόκοι με τον καιρό μαυρίζουν και χρειάζεται να τους καθαρίζετε συνεχώς, ο αρμόστοκος αυτός είναι σωτήριος.
Φυσικά είναι ακριβότερος από τον απλό στόκο, μπορείτε όμως να τον χρησιμοποιήσετε μόνο στα σημεία που συνήθως μουχλιάζουν και να είστε σίγουροι πως δεν θα μετανιώσετε αυτή την απόφαση επουδενί.
7. Δώστε φως
Σε μια ανακαίνιση, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ιδίως αν είναι παλιές αλλά και να μπει επιπλέον φως αν δεν είναι επαρκές για το μακιγιάζ, το ξύρισμα κτλ. Οι κρυφοί φωτισμοί επίσης “χαρίζουν” στους χώρους και δημιουργούν ζεν νότες, όταν για παράδειγμα απολαμβάνετε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο και δεν θέλετε το δυνατό φως ανοιχτό.
Τέλος, αν δεν υπάρχει φυσικό φως στο χώρο, καλύτερα να επιλέξετε ανοιχτό χρώμα πλακιδίων για να “φωτίσετε” το μπάνιο.
8. Επιλέξτε το… έξυπνο σχαράκι
Το σχαράκι που έχει σώσει κάθε γυναίκα που στη θέα κατσαρίδας λιποθυμά! Αφαιρέστε το παλιό σχαράκι σας με τις κλασικές τρύπες που παραμένει ανοιχτό πάντοτε με ένα που κλείνει. Με μια απλή κίνηση, το ανοιγοκλείνετε όποτε θέλετε. Είναι πολύ βολικό επίσης για χωριά και εξοχικά που δεν κατοικούνται σε μόνιμη βάση και διάφορα (μοχθηρά) έντομα καραδοκούν.
9. Χρησιμοποιήστε γύψινο περιμετρικά στο ταβάνι
Τα γύψινα τελειώματα στην ένωση των πλακιδίων τοίχου με το ταβάνι (όταν υπάρχει πατάρι), τελειοποιούν το αποτέλεσμα και καμουφλάρουν τις ατέλειες από στραβούς τοίχους, που σχεδόν κάθε σπίτι έχει. Αν δεν έχετε πατάρι, τα πλακάκια σταματούν λίγο πάνω από το ύψος της πόρτας και το κομμάτι που μένει βάφεται.
10. Προστατέψτε την καμπίνα σας από τα άλατα από την αρχή
Η τεχνολογία, ευτυχώς για μας συνεχώς εξελίσσεται. Με τα νέα προϊόντα για τα κρύσταλλα καμπίνας με νανοτεχνολογία, -τα οποία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να περαστούν πριν χρησιμοποιηθεί το ντους-, ξενοιάζετε από τα άλατα που κατακάθονται. Το χρησιμοποιείτε μια φορά και κρατάει από μήνες μέχρι και 10 χρόνια (ανάλογα με το προιόν), μειώνοντας το χρονο καθαρισμού μέχρι και 90%. Μετά το πέρασμά του δεν χρειάζονται καθόλου καθαριστικά. Διατηρήστε την καμπίνα σας όπως ακριβώς την πρώτη μέρα της ανακαίνισης του μπάνιου σας. Ιδανικό και για ξενοδοχεία. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για την τιμή ανάλογα με το χρόνο που θέλετε να διαρκεί.
10&1. Δώστε βάση στο έπιπλο μπάνιου και τη λεκάνη
Η λεκάνη είναι το πιο πρακτικό αντικείμενο του μπάνιου και η επιλογή της δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο από πλευράς αισθητικής ή ακόμη χειρότερα από πλευράς τιμής. Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ φτηνές λεκάνες που όμως μετά τη χρήση τους αντιλαμβάνεστε τα προβήματά τους, όπως για παράδειγμα πως μπορεί να μην τραβάνε καλά με ένα πάτημα στο καζανάκι ή πως η πορσελάνη κιτρινίζει πολύ εύκολα στα σημεία που πέφτει το νερό. Αυτά δυστυχώς διαπιστώνονται μετά…εορτής. Για να αποφύγετε, όσο μπορείτε, αυτό το ενδεχόμενο, καλό θα ήταν να μην πηγαίνετε στο πιο φτηνό μοντέλο αλλά σε μια μεσαία τιμή.
Όσον αφορά στο έπιπλο μπάνιου, είναι αυτό που δίνει χαρακτήρα σε ολόκληρο το μπάνιο και αποτελεί τον πρωταγωνιστή. Είναι σημαντικό να είναι όμορφο αλλά και πρακτικό, από πλευράς αποθηκευτικών χώρων. Η τάση επίσης επιβάλλει τα “κρεμαστά” έπιπλα, που δεν “πατούν” δηλαδή στο δάπεδο. Έτσι, υπάρχει η ψευδαίσθηση πως κερδίζετε χώρο και το καθάρισμα από κάτω τους είναι πολύ πιο εύκολο από τα έπιπλα δαπέδου.
Συγκεντρωτικά, η σειρά των εργασιών σε μια ολική ανακαίνιση μπάνιου έχει ως εξής:
- Αποξήλωση των παλιών ειδών υγιεινής και των πλακιδίων
- Εγκατάσταση νέων σωληνώσεων ύδρευσης (αν χρειάζεται)
- Τοποθέτηση πίνακα υδροληψίας για αυτονομία (αν θέλετε, γίνεται και χωρίς αυτόν)
- Νέα εγκατάσταση σωληνώσεων αποχέτευσης (σιφόνι δαπέδου, λεκάνη, νιπτήρα, χτιστή ντουζιέρα, πλυντήριο)
- Ηλεκτρολογικός έλεγχος και θερμοσίφωνα
- Σοβάτισμα
- Τοποθέτηση πλακιδίων στον τοίχο και το δάπεδο και αρμολόγηση (στοκάρισμα)
- Τοποθέτηση ειδών υγιεινής, επίπλου μπάνιου και αξεσουάρ
- Βάψιμο του χώρου όπου απαιτείται
- Τοποθέτηση γύψινης γωνιάς περιμετρικά στο ταβάνι (αν υπάρχει πατάρι)
- Αποκομιδή μπαζών σε κάδο από όλες τις παραπάνω εργασίες
Πόσο χρόνο διαρκεί μια ανακαίνιση;
Φυσικά για μια σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, χρειάζεται να γνωρίζουμε τις ανάγκες και το μέγεθος του μπάνιου σας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, μια τέτοιου είδους εργασία, στο σύνολό της, διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Κανονικά, αυτές τις μέρες η χρήση της τουαλέτας δεν είναι δυνατή. Ωστόσο, αν μένετε ήδη μέσα, αυτό που ζητάμε εμείς από τα εξειδικευμένα συνεργεία με τα οποία συνεργαζόμαστε είναι να μη μείνει χωρίς λεκάνη για καμία μέρα το μπάνιο. Έτσι στο τέλος της μέρας της αποξήλωσης των πλακιδίων και των ειδών υγιεινής, η παλιά λεκάνη ξανατοποθετείται για την εξυπηρέτηση σας και μέχρι να τοποθετηθεί η καινούρια, στο τέλος σχεδόν της ανακαίνισης.
Σας χαιρετώ και περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας!
Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες γύρω από την ανακαίνιση, να σας βρούμε λύσεις για προβληματικά σημεία στο μπάνιο σας και να σας δώσουμε μια οικονομική προσφορά σε συνεργασία με τα εξειδικευμένα συνεργεία μας για την ανακαίνιση του μπάνιου σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210-9934544 και 210-9934037 για να σας βοηθήσουμε να φτιάξετε το μπάνιο που ονειρεύεστε!
Φωτογραφίες: Pinterest
Copyright © 2017 Paraskevopoulos. All Rights Reserved.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας Bagno Casa Paraskevopoulos. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
- Post Tags:
- ανακαίνιση μπάνιου
- βήματα ανακαίνισης μπάνιου
- πόσο διαρκεί μια ανακαίνιση μπάνιου
- πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση μπάνιου
- σειρά εργασιών για ανακαίνιση μπάνιου
- στόκος κατά της μούχλας
- συμβουλές για ανακαίνιση
- σχαράκι μπάνιου που κλείνει
- τι να προσέξω στην ανακαίνιση
- τι χρειάζεται να ξέρω πριν ξεκινήσω μια ανακαίνιση
- υγρό νανοτεχνολογίας κατά των αλάτων στις καμπίνες