Η σημασία του Feng Shui στο μπάνιο 563 701 bagnocasa

Η σημασία του Feng Shui στο μπάνιο

Το μπάνιο, δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί φίλο του Feng Shui, της θετικής ενέργειας σ’ έναν χώρο. Τα πολλά πράγματα, τα απορρυπαντικά και τα ακόμη περισσότερα μπουκαλάκια με τα οποία γεμίζουμε τα ήδη μικρά -συνήθως- μπάνια, δημιουργούν ακαταστασία στο μάτι, γεγονός που δε συντελεί στην χαλάρωσή μας. Επιπλέον, επικρατεί η άποψη πως η θετική ενέργεια του σπιτιού “εξαφανίζεται” από το μπάνιο, μέσω της λεκάνης και του σιφονιού.

Η θετική ενέργεια στο χώρο μας είναι το παν. Η ισορροπία μεταξύ του γιν και του γιάνγκ, του θετικού και του αρνητικού και η εναρμόνιση της ενέργειας δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ηρεμούμε βαθιά μέσα μας, να νιώθουμε το σπίτι μας ως το καταφύγιό μας που μας χαλαρώνει και μας χαρίζει την απαραίτητη ενέργεια για να είμαστε λειτουργικοί και κυρίως δημιουργικοί στην καθημερινότητά μας. Επιπλέον, προκαλούμε την ευημερία, την υγεία και την ευτυχία στη ζωή μας.

Αξίζει λοιπόν να γνωρίζουμε μερικά απλά πράγματα για την τέχνη της εναρμόνισης της ενέργειας στον χώρο μας:

1. Καθαριότητα 

Η καθαριότητα ενός χώρου, πέρα από άποψη υγιεινής, είναι βασική και για το Feng Shui. Το μπάνιο, ιδιαίτερα, χρειάζεται σχολαστικότερη καθαριότητα, σε σχέση με τα υπόλοιπα δωμάτια για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ του γιν και του γιάνγκ. Όμορφα τακτοποιημένες πετσέτες που μοσχοβολάνε, αστραφτερές πορσελάνες και μπαταρίες και καθαρά πλακάκια, μόνο θετική ενέργεια μπορεί να φέρουν στο χώρο σας. Επειδή, επίσης, όπως προείπαμε θεωρείται ότι η καλή ενέργεια του σπιτιού φεύγει από το μπάνιο, μέσω της λεκάνης και του σιφονιού, υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να το αποφύγετε.

Σκεπάστε τα σιφόνια ή αγοράστε εκείνα που κλείνουν, να κατεβάζετε πάντα το κάλυμμα της λεκάνης και να κλείνετε την πόρτα του μπάνιου.

καθαριότητα μπάνιου

2. Φυτά

Ακόμη και το πιο μικροσκοπικό μπάνιο, σίγουρα θα έχει μια μικρή γωνίτσα όπου μπορείτε να βάλετε ένα φυτό, σ’ ένα μικρό γλαστράκι. Αν έχετε και περισσότερο χώρο, τόσο το καλύτερο. Αγοράστε φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, όπως η σανσεβέρια, η φτέρη και το χρυσάνθεμο.

φυτά στο μπάνιο

3. Αποθηκευτικοί χώροι 

Τα πολλά αντικείμενα και προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τοποθετημένα άτακτα στο μπάνιο, είναι μαύρο πανί για το Feng Shui, γιατί μπλοκάρουν τη ροή της ενέργειας. Όσο λιγότερα πράγματα έχετε -ιδιαίτερα εμφανή- στο μπάνιο σας τόσο το καλύτερο. Εύκολο να το λέμε, δύσκολο να το κάνουμε βέβαια, αν μιλάμε για μια τετραμελή οικογένεια με ένα μπάνιο στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση το κλειδί είναι η καλή οργάνωση. Ψάθινα καλάθια, ράφια, δοχεία, υφασμάτινα ή πλαστικά κουτιά ή οτιδήποτε άλλο λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος θα σας βοηθήσει να ταξινομήσετε τα αντικείμενα ανά χρήση, έτσι ώστε και να τα βρίσκετε ευκολότερα όταν τα αναζητάτε, το μπάνιο να φαίνεται πάντα τακτοποιημένο και η ροή της ενέργειας Qi να ρέει αρμονικά στο χώρο.

Καλό θα ήταν να έχετε μια διαφορετική πετσέτα για τα χέρια για τους επισκέπτες στο μπάνιο ώστε να μη διασταυρώνεται η προσωπική σας ενέργεια με την δική τους.

αποθηκευτικοί χώροι μπάνιου

4. Χρώματα

Φαίνεται υπερβολή αλλά έχει σημασία ακόμη και το χρώμα των πετσετών στο μπάνιο για την καλή ενέργεια του χώρου. Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να επιλέγουμε γαλάζιο/μπλε χρώμα στις πετσέτες, την κουρτίνα του μπάνιου ή στα επικαθήμενα αξεσουάρ και τα διακοσμητικά, κάτι που δυστυχώς είναι τελείως λάθος. Αυτό γιατί, στο μπάνιο υπάρχει έντονα συγκεντρωμένο το στοιχείο του νερού. Τοποθετώντας, λοιπόν, επιπλέον γαλάζιο/μπλε χρώμα οδηγούμαστε σε προβληματική ροή ενέργειας που δεν υποστηρίζεται από κανένα άλλο από τα 5 στοιχεία της θετικής ενέργειας του feng shui. Το πιο σωστό είναι να χρησιμοποιήσουμε καφέ ή πράσινο χρώμα για να προσφέρουμε το στοιχείο του ξύλου και της γης στο χώρο μας. Τα μεταλλικά στοιχεία επίσης (πχ τα αξεσουάρ που συνήθως είναι σε στρογγυλό ή τριγωνικό σχήμα) θα προσφέρουν το στοιχείο του μετάλλου και της φωτιάς.

χρώματα για το μπάνιο

Τα bamboo που περιλαμβάνουν το στοιχείο του ξύλου, το στοιχείο της γης και το στοιχείο του νερού, εξουδετερώσουν την αρνητική ενέργεια, συμβολίζουν την τύχη και τη μακροζωία και ενισχύουν την αρμονική ύπαρξη των 5 στοιχείων του feng shui.

Πέρα από το φυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε στο μπάνιο σας και μια διακοσμητική σκάλα από bamboo για να κρεμάτε τις πετσέτες.

bamboo για το μπάνιο

5. Διακοσμητικά

Διακοσμήστε το μπάνιο σας με αντικείμενα που χαλαρώνουν, όπως κοχύλια, κεριά ή ακόμα και έναν πίνακα (που απεικονίζει κάτι που ηρεμεί). Τα κεριά ιδιαίτερα εξισορροπούν το στοιχείο του νερού που κυριαρχεί στο μπάνιο και διαμορφώνουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να χαλαρώσετε και να αφήσετε πίσω σας τα βάρη της δουλειάς και της καθημερινότητας.

διακοσμητικά μπάνιου

Χρησιμοποιήστε αρώματα και αιθέρια έλαια στο μπάνιο σας, όπως δεντρολίβανο, λεβάντα ή και άλλα βότανα που ενισχύουν και τονώνουν τη διάθεση και βοηθούν στη βελτίωση του «τσι».

6. Φως

Ο κατάλληλος φωτισμός σ΄έναν χώρο είναι πολύ ουσιαστικός γιατί προσφέρει θετική ενέργεια και συνάμα δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας στο μπάνιο. Αν δεν έχετε παράθυρο ώστε να μπαίνει φυσικό φως, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό, ώστε να είναι καλός και να μη φαίνεται τεχνητός.

Μερικά ακόμη tips:

*Αν βάλετε μπανιέρα στο μπάνιο σας επιλέξτε μια ημικυκλική ή οβάλ γιατί οι καμπύλες παραπέμπουν σχηματικά στα νομίσματα που σε συνδυασμό με το στοιχείο του νερού, που συμβολίζει το χρήμα, συμβάλλει στον πλούτο και στην ευημερία.

οβαλ μπανιερα

*Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν. Οι διαρροές συμβολίζουν και τη διαρροή χρημάτων.

*Οτιδήποτε δε λειτουργεί σωστά όπως ένα σπασμένο κάλυμμα τουαλέτας, μια σκισμένη κουρτίνα ή μια καμμένη λάμπα, σύμφωνα με το Feng Shui, δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση το σώμα και ο νους μας.

*Ο εξαερισμός του μπάνιου, επίσης πρέπει να είναι αρκετά καλός γιατί βοηθά στην εξάλειψη της αρνητικής ενέργειας από το δωμάτιο και την περιορίζει από το να ταξιδεύει στο υπόλοιπο σπίτι.

*Τοποθετήστε πλακάκια μπάνιου που σας δημιουργούν αίσθηση ηρεμίας και σας  χαλαρώνουν.

*Όταν κάνετε ανακαίνιση μπάνιου βεβαιωθείτε ότι όλες οι σωληνώσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν διαρροές.

Δείτε ακόμη 10&1 συμβουλές για ανακαίνιση μπάνιου

Εσείς έχετε διαμορφώσει το μπάνιο σας σύμφωνα με τους κανόνες του Feng Shui;

Σας χαιρετώ και περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας!

signature

Φωτογραφίες: Pinterest

Copyright © 2020 Paraskevopoulos. All Rights Reserved.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας Bagno Casa Paraskevopoulos. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.


x

Related Posts

Πλακάκια σαν μωσαϊκό, η τάση terrazzo
Μετά τα vintage πλακάκια, τα διακοσμητικά τουβλάκια, τις retro μπανιέρες και τις μπαταρίες με τους εμφανείς σωλήνες ήρθε η ώρα του μωσαϊκού. Πριν...
powered by RelatedPosts