Πώς να δώσετε vintage αέρα στο μπάνιο σας 564 562 bagnocasa
vintage7 1

Πώς να δώσετε vintage αέρα στο μπάνιο σας

Ποιος θα το φανταζόταν πριν μερικά χρόνια πως σήμερα θα ψάχναμε μανιωδώς παλιά έπιπλα της γιαγιάς και του παππού για να τα αναπαλαιώσουμε, θα ντύναμε τα δάπεδά μας με πλακάκια παλαιού τύπου και θα προσπαθούσαμε να αναπαραστήσουμε (με περίσσεια φρεσκάδα ωστόσο!) ολόκληρα δωμάτια που μοιάζουν να ξεπήδησαν από ταινίες του ’60 και του ’70. Κι όμως, είναι γεγονός πως ποτέ άλλοτε δεν αγκαλιάσαμε τόσο πολύ μια τάση όσο τη vintage διακόσμηση. Ίσως γιατί μας φέρνει στο νου ευχάριστες αναμνήσεις, εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια και μια γλυκιά νοσταλγική οικειότητα. Πρόκειται για ένα περίεργο συνονθύλευμα παρόντος και παρελθόντος που έχουν παντρευτεί τόσο μα τόσο αρμονικά.

Η vintage αισθητική ήταν αναμενόμενο πως θα απλώσει τα αραχνοΰφαντα πέπλα της και στο μπάνιο, το μικρότερο δωμάτιο του σπιτιού που συνήθως μένει παραμελημένο. Ωστόσο, ένα καλά διακοσμημένο μπάνιο μπορεί να δημιουργήσει μια ζεστή, ξεκούραστη “απόδραση”. Τα μπάνια σε παραδοσιακό στιλ έχουν μια ιδιαίτερα κομψή, αριστοκρατική ατμόσφαιρα κι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ας δούμε όμως μερικούς τρόπους για να το πετύχετε:

1. Με πλακάκια σε στιλ παλαιού ξύλου, μαρμάρου, vintage ή οχτάγωνα

Τα πλακάκια σε απομίμηση ξύλου με ρόζους και αποτυπωμένα τα σημάδια του χρόνου πάνω τους δημιουργούν ζεστασιά στο χώρο και παραπέμπουν στα χρόνια όπου τα ξύλινα (ακατέργαστα συνήθως) πατώματα πρωταγωνιστούσαν. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και μεγέθη ώστε να διαμορφώσετε το χώρο σας ακριβώς, όπως τον έχετε ονειρευτεί. Από την άλλη, το πλακάκι σε απομίμηση μαρμάρου προσδίδει μια κλασική αρχοντιά που έχει επανέλθει στο προσκήνιο των τάσεων. Τα vintage πλακάκια δημιουργούν την κατεξοχήν αύρα παλαιωμένου δαπέδου, ενώ τα εξάγωνα/οχτάγωνα πλακάκια μας παραπέμπουν στην περίοδο της Art Déco. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε οχτάγωνα πλακάκια με μάρμαρο ή ξύλο. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και πρωτότυπο. Τα πλακάκια τουβλάκια, τύπου subway επίσης παραπέμπουν με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν.

Tip: Μπορείτε να ακολουθήσετε μια και μόνο τάση, για παράδειγμα βικτωριανή, Craftsman ή Art Deco ή μπορείτε να αναμίξετε και να ταιριάξετε στοιχεία από διαφορετικές τάσεις για να δημιουργήσετε ένα vintage αποτέλεσμα.

2. Με μια retro μπανιέρα ελεύθερης τοποθέτησης 

Θα παραδεχτώ πως δεν είναι και η πιο οικονομική προσθήκη. Όντως η ρετρό μπανιέρα κοστίζει. Ωστόσο από μόνη της είναι ένα vintage όνειρο! Οι μπανιέρες αυτές μεσουρανούσαν σε μια εποχή που οι εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις ήταν σπάνιες. Ως εκ τούτου, οι μπανιέρες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Υπάρχουν επίσης λίγα μοντέλα που μπορούν να βαφτούν σε διάφορα χρώματα (RAL) ή μπορούν να συνδυαστούν με πόδια άσπρα, χρωμέ ή χρυσά.

3. Με μια retro λεκάνη με ψηλό καζανάκι και αλυσίδα

Οι πρώτες λεκάνες δεν είχαν ενσωματωμένο καζανάκι. Αντ ‘αυτού ήταν 2 κομμάτια εντελώς ξεχωριστά μεταξύ τους με το καζανάκι συνήθως να κρέμεται ψηλά στον τοίχο και ως λαβή να υπάρχει μια μακριά μεταλλική αλυσίδα. Αυτή η ρετρό λεκάνη έχει επιστρέψει στο προσκήνιο και από μόνη της είναι αρκετή για να πρωταγωνιστήσει σ’ ένα vintage μπάνιο.

Tip: Μπορείτε επίσης να την επιλέξετε με ξύλινο κάθισμα για να προσθέσετε ακόμη μια νότα “ζεστασιάς” στο χώρο.

4. Με ένα φωτιστικό “πολυέλαιο”

Για να φτιάξετε ένα μπάνιο με vintage εμφάνιση, καλό θα ήταν να επιλέξετε και φωτιστικά που χρονολογούνται από τις πρώτες ημέρες του ηλεκτρικού φωτισμού. Ένας κρυστάλλινος πολυέλαιος, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει στο μπάνιο σας μια πολύ κομψή εμφάνιση. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, πως δεν είναι υπερβολικός για ένα μικρό μπάνιο, ώστε να κατακλύζει το χώρο.

5. Με μια retro νιπτηροκολόνα

Ομολογουμένως οι νιπτηροκολόνες δεν είναι η συμπάθειά μου. Ωστόσο τα ρετρό κομμάτια, είναι πιο περίτεχνα και δένουν τόσο αρμονικά μ’ ένα vintage σύνολο που μοιάζει αναπόσπαστη προσθήκη. Ιδιαίτερα αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος ή δεν υπάρχει η ανάγκη αποθηκευτικού χώρου, μια retro νιπτηροκολόνα ή ένα retro νιπτήρα με μεταλλικά πόδια, είναι ακριβώς ό,τι πρέπει. Επιλέξτε μια νιπτηροκολόνα με “καμπύλες” για να δώσετε στο μπάνιο σας μια βικτωριανή εμφάνιση ή σε ευθύ, κοφτό σχεδιασμό, αν θέλετε να δώσετε στο μπάνιο σας μια εμφάνιση Craftsman, το στυλ που ακολούθησε αμέσως μετά τη βικτωριανή εποχή.

Tip: Εναλλακτικά, αναζητήστε ένα ξύλινο έπιπλο σε παλαιό στιλ ή βαμμένο σε παλ αποχρώσεις.

Tip: Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει για ένα έπιπλο μπάνιου που μπορεί να φτιαχτεί από μια παλιά ραπτομηχανή, ένα παλιό ποδήλατο ή ακόμη και καδρόνια οικοδομής. Εδώ όλα επιτρέπονται, αρκεί να αρέσει σ’ εσάς!

6. Με μπαταρίες σε μπρονζέ χρώμα

Το χρώμιο και άλλα λαμπερά μέταλλα τείνουν να δημιουργούν μια σύγχρονη ατμόσφαιρα. Για ένα στιλ vintage, επιλέξτε μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο σφυρήλατος σίδηρος και το νικέλιο. Η απόχρωση μπρονζέ, επίσης, δημιουργεί αίσθηση παρελθόντος με μεγάλη επιτυχία.

Tip: Κυκλοφορούν αρκετές μπρονζέ μπαταρίες στην αγορά, όμως χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, αν δεν θέλετε να δείτε το μπρονζέ χρώμα να ξεβάφει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επιλέξτε μια αξιόπιστη μάρκα γιατί, ιδιαίτερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το φτηνό είναι (πολύ) ακριβό!

7. Με περίτεχνους καθρέφτες

Κρεμάστε έναν καθρέφτη -μικρό ή πολύ μεγάλο, δεν έχει σημασία- με περίτεχνο μεταλλικό σκελετό, η με πλαίσιο από παλαιωμένο ξύλο και δείτε αμέσως διαφορά στο μπάνιο σας. Οι καθρέφτες είναι το κόσμημα του μπάνιου και αξίζουν την προσοχή σας.

8. Με τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε (στους τοίχους, τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής)

Προσθέστε παστέλ αποχρώσεις, τυρκουάζ, ροζ και μπλε, αν θέλετε ένα μικρό σύγχρονο twist στο βικτωριανό ύφος αλλά και να τονίσετε τα λευκά μέρη του μπάνιου. Οι Βικτωριανοί, άλλωστε, ήταν κάπως εμμονικοί με την καθαριότητα, και το καθαρό λευκό ή το ivory χρώμα στο μπάνιο δημιουργούν αίσθηση απαστράπτουσας καθαριότητας (με το αζημίωτο βέβαια!)

9. Με “vintage” διακοσμητικά

Ξύλινες χειροποίητες επιγραφές τύπου vintage, μια ξύλινη σκάλα, χειροποίητα χοντρά σαπούνια, ξύλινες βούρτσες, παλιομοδίτικα γυάλινα βάζα που μπορείτε να γεμίσετε με τα σαπούνια, λουλούδια και μπαμπού καλάθια είναι μερικά από τα διακοσμητικά που μπορούν να δώσουν vintage αίσθηση στο μπάνιο σας.

Λοιπόν τι θα λέγατε για ένα vintage μπάνιο;

Σας χαιρετώ και περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας!

signature

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210-9934544 και 210-9934037 για να σας βοηθήσουμε να φτιάξετε το μπάνιο που ονειρεύεστε! 

Φωτογραφίες: Pinterest

Copyright © 2017 Paraskevopoulos. All Rights Reserved.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας Bagno Casa Paraskevopoulos. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Related Posts

Φτιαξτε 5 μπανια που ξαπατικωσαμε απο το Pinterest
Όσο χαζεύετε εσείς, με τις ώρες, στο Pinterest άλλο τόσο χαζεύουμε κι εμείς. Γιατί βλέπουμε υλοποιημένες ιδέες από πλακάκια που έχουμε, διαφορετι...
powered by RelatedPosts