Ποια είναι, τελικά, καλύτερη μπανιέρα, η μαντεμένια ή η ακρυλική; 1024 768 bagnocasa
Lona2L

Ποια είναι, τελικά, καλύτερη μπανιέρα, η μαντεμένια ή η ακρυλική;

Η μπανιέρα είναι η απόλαυσή μας στο μπάνιο. Εκεί που βυθιζόμαστε για να χαλαρώσουμε, να ξεχάσουμε τις δυσκολίες της ημέρας, να ηρεμήσουμε. Εκεί που μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας. Εκεί που αφήνουμε τις σκέψεις μας, τα κομμάτια μας. Και παρόλο που σήμερα δύσκολα δίνουμε στον εαυτό μας αυτό τον χρόνο της απόλαυσης της βύθισης στη μπανιέρα, ωστόσο η επιλογή της δεν είναι εύκολη υπόθεση.

makedoniap

Σίγουρα έχετε ακούσει από τους παλιούς υδραυλικούς πως οι μαντεμένιες μπανιέρες είναι οι καλύτερες. Στα χρόνια τους η μαντεμένια μπανιέρα ήταν μονόδρομος. Τα παλιά σπίτια, στην πλειοψηφία τους άλλωστε, διαθέτουν μια στιβαρή μαντεμένια μπανιέρα. Η αλήθεια όμως δεν είναι ακριβώς αυτή. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τα υπέρ και τα κατά, καθώς και το υλικό κατασκευής της εκάστοτε μπανιέρας, για να δώσουμε μια σαφή απάντηση. Πολλοί από εσάς μας έχετε ρωτήσει γι’ αυτό το δίλημμα, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ερώτημα εγκαινιάζει αυτή την κατηγορία στο blog που θα αναφέρεται σε πρακτικές συμβουλές κατασκευής και ανακαίνισης. Ας δούμε λοιπόν το θέμα αναλυτικά.

serifosp

ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΕΣ ΜΠΑΝΙΕΡΕΣ: θετικά & αρνητικά

ΥΛΙΚΟ: Επισμαλτωμένος χάλυβας

ΣΥΝ: Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται προσφέρει στιβαρότητα και σιγουριά. Επιπλέον, οι μαντεμένιες μπανιέρες είναι πιο δύσκολο να χαράξουν.

mantemenia-roca

ΠΛΗΝ: Μια κρύα νύχτα του χειμώνα θα το σκέφτεστε να μπείτε στη μαντεμένια σας μπανιέρα. Και αυτό γιατί άγει τη θερμότητα με αποτέλεσμα να είναι παγωμένη όταν κάνει κρύο. Επίσης αν σας πέσει κάτι βαρύ στην επιφάνειά της και φύγει το σμάλτο, αυτό δεν επιδιορθώνεται ποτέ τοπικά. Μπορείτε, βέβαια, να καταφύγετε στην επισμάλτωση ολόκληρης της μπανιέρας αλλά αυτή η διαδικασία κοστίζει αρκετά και έχει περιορισμένο χρόνο ζωής. Μπορεί να βγάλουν σκουριά ή να μείνουν λεκέδες (ακόμη και από τα άλατα του νερού) που δεν φεύγουν, όσο ευφάνταστοι κι αν είστε στους τρόπους καθαρίσματος.

Επιπλέον, τα σχήματα και τα σχέδια που μας προσφέρει μια μαντεμένια μπανιέρα είναι περιορισμένα, γιατί ο χάλυβας είναι πολύ δύσκολος στη διαμόρφωση. Δεν υπάρχει δηλαδή, γωνιακή ή ασύμμετρη μαντεμένια μπανιέρα, αλλά μόνο ίσια. Επίσης δεν διατίθεται με υδρομασάζ. Ο βασικός λόγος γι’αυτό είναι πως η μαντεμένια δεν μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του νερού περισσότερο από μερικά λεπτά, ενώ το υδρομασάζ προυποθέτει τη διατήρηση της θερμοκρασίας στους 30-35 βαθμούς Κελσίου. Είναι επίσης εξαιρετικά βαριές και είναι πιο ακριβές από τις ακρυλικές. Τέλος δεν συνοδεύονται από κάποια εγγύηση.

ΑΚΡΥΛΙΚΕΣ ΜΠΑΝΙΕΡΕΣ: θετικά & αρνητικά

ΥΛΙΚΟ: Φύλλο ακρυλικού, το πάχος του οποίου καθορίζει τη στιβαρότητα της μπανιέρας. Στη συνέχεια επιστρώνεται με πολυεστέρα, μια διαδικασία που προβλέπεται στην παραγωγή των ειδών υγιεινής παγκοσμίως.

konchili1-55x100p

ΣΥΝ: Είναι αδρανείς στις θερμοκρασίες και μένουν ουδέτερες στις αλλαγές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να είναι πιο φιλικές στην επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Αν χαραχτούν επισκευάζονται επι τόπου με το ειδικό kit επιδιόρθωσης, ενώ λειαίνονται αν θαμπώσουν με την πάροδο του χρόνου και τη χρησιμοποίηση χλωριούχων διαλυμάτων. Ωστόσο η γυαλάδα τους, έτσι κι αλλιώς, διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτή των μαντεμένιων. Δεν χάνουν το χρώμα τους και δεν σκουριάζουν.

Διατίθενται γωνιακές, ασύμμετρες και σε πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Υπάρχει η δυνατότητα επίσης, τοποθέτησης υδρομασάζ, αερομασάζ, οζονοθεραπείας και χρωματοθεραπείας. Οι ακρυλικές μπανιέρες συνοδεύονται, συνήθως, από εγγύηση 25 χρόνων και οι τιμές τους είναι πολύ ανταγωνιστικές.

miamip

ΠΛΗΝ: Οι σχετικά λεπτού φύλλου ακρυλικές κινδυνεύουν να χτυπηθούν, να σπάσουν ή να ραγίσουν και η επισκευή τους να αφήσει κάποιο σημάδι. Τέλος, όταν πέφτει το νερό πάνω τους ακούγεται σαν να πέφτει πάνω σε άδειο πλαστικό δοχείο. Υπάρχει όμως λύση για να αποφευχθεί αυτό. Χρειάζεται να γεμίσετε με άμμο ή να “μπαζώσετε” το χώρο κάτω απο τη μπανιέρα, ώστε να μη μείνει κούφια κι έτσι να απορροφούνται οι κραδασμοί.

lonap

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΑΚΡΥΛΙΚΕΣ ΜΠΑΝΙΕΡΕΣ

Σ’ αυτή την κατηγορία, δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη διαδικασία θετικών και αρνητικών γιατί οι ακρυλικές μπανιέρες νικούν με διαφορά! Οι ενισχυμένες ακρυλικές έχουν όλα τα θετικά των απλών ακρυλικών μπανιέρων χωρίς τα μειονεκτήματα, δηλαδή ενδεχόμενη ευαισθησία στα χτυπήματα και περίεργος ήχος όταν πέφτει το νερό. Έχουν αυξημένη στιβαρότητα γιατί οι κατασκευαστές εσωτερικά του φύλλου ακρυλικού, χρησιμοποιούν συνήθως κόντρα πλακέ θαλάσσης. Γι΄αυτό και είναι πιο ακριβές από τις απλές ακρυλικές.

cretep

Μπορείτε να δείτε μπανιέρες εδώ 

Μήπως απόψε να αφιερώνατε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να βυθιστείτε μέσα στο ζεστό νερό της μπανιέρας σας;

Σας χαιρετώ και περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας!

Πωλίνα Παρασκευοπούλου

***Όλες τις μπανιέρες των φωτογραφιών (και ακόμη περισσότερες), μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το κατάστημά μας, Παρασκευόπουλος, Λιδωρικίου 11, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210-9934544***


x

Related Posts

Μεγάλες ιδέες για μικρό cosy μπάνιο
Τα μπάνια που βλέπουμε στις illustration σελίδες περιοδικών διακόσμησης είναι ομολογουμένως υπέροχα, μόνο που έχουν ένα μείον. Απεικονίζουν μπάνι...
powered by RelatedPosts