15 πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε για την Πατητή Τσιμεντοκονία 780 523 bagnocasa
pat1

15 πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε για την Πατητή Τσιμεντοκονία

Η πατητή τσιμεντοκονία μας ταξιδεύει στα Κυκλαδίτικα νησιά, σε κάτασπρες καμάρες, χτιστά κρεβάτια και χτιστούς καναπέδες που πίσω τους βρίσκεται ένα παράθυρο με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους. Περνάμε νοερά από δωμάτιο σε δωμάτιο, από το σαλόνι στο μπάνιο, πατάμε ξυπόλυτοι το δροσερό υλικό της πατητής τσιμεντοκονίας και αγγίζουμε τους νιπτήρες και τις ντουζιέρες, όλα διαμορφωμένα όπως τα έχει πλάσει η φαντασία μας. Γιατί αυτό είναι το ατού της πατητής. Η πολυμορφία της, που μας αφήνει ελεύθερους να δημιουργήσουμε όποιο σχήμα θέλουμε, σε όποιο χρώμα θέλουμε.

inspiration-patiti4

Η χρήση κονιαμάτων στη δόμηση δεν είναι κάτι καινούριο, αφού έχουν περάσει αιώνες από τη εποχή που τα πατητά κονιάματα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται σαν τελικές επικαλύψεις επιφανειών, σε παλιές κατοικίες της Ιορδανίας, της Ινδίας, στην αρχαία Κίνα, στις πυραμίδες της Αιγύπτου, στην αρχαία Ρώμη καθώς και σε οικοδομήματα της αρχαίας Ελλάδας. Τα νεότερα χρόνια, συναντάμε την πατητή τσιμεντοκονία στην Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με ονειρικά αποτελέσματα γεμάτα μεράκι, μαστοριά και φαντασία!

Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε την πατητή τσιμεντοκονία στους χώρους σας, ιδού τα σπουδαιότερα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι 100% Ελληνικό προϊόν, οικολογικό, φυσικό και βιοκλιματικό, αφού τα υλικά της προέρχονται από τη φύση. Τα συστατικά της ειναι θηραϊκή γη, χαλαζιακή άμμος, κεραμάλευρο  και υδράσβεστο.

2. Λόγω απουσίας του τσιμέντου δε δημιουργούνται ρηγματώσεις. Εύλογα θ’ αναρωτιέστε πως η πατητή τσιμεντοκονία δεν περιέχει τσιμέντο, κι ας μοιάζει με αυτό. Ο λόγος είναι η αλεσμένη ποζολάνη (θηραϊκή γη), η οποία αναμεμειγμένη με άσβεστο και νερό δημιουργεί ένα είδος τσιμέντου σχηματίζοντας υδραυλικές ενώσεις. Με το κεραμάλευρο, το μείγμα αυτό μπορεί να πάρει όποιο χρώμα θέλουμε.

3. Η πατητή μπορεί να εφαρμοστεί στα δάπεδα, στους τοίχους, σε σκάλες, σε πάγκους, σε πισίνες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και στη διαμόρφωση σύνθετων οικοδομικών όγκων και διακοσμητικών αντικειμένων. Μπορείτε να διαμορφώσετε από μπανιέρες, ντουζιέρες, νιπτήρες, μέχρι και έπιπλα για το σαλόνι.

4. Κατάλληλα υποστρώματα για την εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας θεωρούνται το σκυρόδεμα, το τούβλο, και το τσιμεντοκονίαμα. Η πατητή  τσιμεντοκονία μπορεί επίσης να τοποθετηθεί απευθείας σε υφιστάμενα δάπεδα όπως πλακάκια, μωσαϊκά και μάρμαρα.

Προσοχή όμως, δεν θα συνιστούσαμε να εφαρμόσετε πατητή τσιμεντοκονία σε παλιό ξύλινο δάπεδο, λόγω των συστολών-διαστολών του, αλλά και ενδεχόμενης  διαρροής από σωλήνες κάτω από τα ξύλα.

5. Η επιφάνειά της πατητής μπορεί να είναι τραχιά, ανάγλυφη ή βελούδινη, μονοχρωματική ή πολυχρωματική. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε. Μετά το πάτημα του κονιάματος και το στέγνωμά του οι επιφάνειες αλείφονται με προστατευτικό και αδιαβροχοποιητικό υγρό.  Αυτό είναι που δίνει την τελική γυαλιστερή ή ματ επιφάνεια.

inspiration-patiti3

6. Να θυμάστε πως μια σωστή τεχνικά και λειτουργικά πατητή τσιμεντοκονία θα σας κοστίσει πιο ακριβά απ’ ό,τι η επένδυση με πλακάκια.

7. Αν θέλετε να εφαρμόσετε την πατητή σε μπάνια, να θυμάστε πως πρέπει να είναι πλήρως αδιαβροχοποιημένη και στεγανή, ώστε να μη βγάλει υγρασία μετά από κάποια χρόνια.

8. Μπορείτε να εφαρμόσετε την πατητή τσιμεντοκονία σκέτη ή να τη συνδυάσετε με πλακάκι. Ιδιαίτερη αίσθηση κάνει ο συνδυασμός με vintage τσιμεντοπλακάκια.

inspiration-patiti

9. Η επιλογή του τεχνίτη είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στην περίπτωση της πατητής τσιμεντοκονίας. Είναι μια ολόκληρη τέχνη που η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Μή μείνετε στο ¨ξέρω να το κάνω¨ του εκάστοτε τεχνίτη. Ζητήστε να δείτε δουλειές του για να μη βρεθείτε με ανεπιθύμητα αποτελέσματα άσχημης εικόνας, ρηγματώσεων και υγρασίας.

10. Η πατητή τσιμεντοκονία έχει αντοχή σε τριβή, ευκαμψία, πρόσφυση στο υπόστρωμα, αντέχει σε θερμοκρασιακές μεταβολές και είναι αντιμυκητική.

11. Οι χρωματισμοί της είναι πάρα πολλοί. Μπορείτε να επιλέξετε από μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

12. Καλό θα ήταν θα υπάρχει μια συντήρηση της πατητής, περνώντας την κάθε 3-4 χρόνια το ειδικό βερνίκι ειδικά αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Επίσης να ελέγχετε την κατάσταση των αρμών διαστολής, να ψάχνετε για τυχόν ραγίσματα, και χτυπήματα, για να δράσετε ανάλογα.

13. Μην καθαρίζετε την πατητή τσιμεντοκονία με χλωρίνες αδιάλυτες και με ισχυρά καθαριστικά. Χρησιμοποιείτε απαλά οικιακά καθαριστικά δυαλυμένα σε νερό.

14. Μετά την εφαρμογή της πατητής, τα μερεμέτια είναι δύσκολα. Επειδή είναι μια ενιαία εφαρμογή, κάθε τοπική επιδιόρθωση θα φαίνεται σαν μπάλωμα. Καλό θα είναι να φροντίσετε ώστε η εφαρμογή να είναι από την αρχή αψεγάδιαστη.

15. Τέλος εάν σας αρέσει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα που δίνει η πατητή τσιμεντοκονία αλλά είστε κάπως σκεπτικοί στα άγνωστα για εσάς υλικά, να ξέρετε πως υπάρχουν στο εμπόριο πλακάκια με όψη τσιμεντοκονίας και σε πολλούς χρωματισμούς μάλιστα.

Ωστόσο, κάθε χώρος είναι ξεχωριστός, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και χρειάζεται συγκεκριμένη μελέτη.

Ρωτήστε μας ό,τι θα θέλατε να μάθετε για την πατητή τσιμεντοκονία ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-9934544 και 210-9934037 για να σας προτείνουμε λύσεις για το δικό σας χώρο.  

Σας χαιρετώ και περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας!

signature

Φωτογραφίες: Pinterest

Copyright © 2017 Paraskevopoulos. All Rights Reserved.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας Bagno Casa Paraskevopoulos. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Related Posts

Exa: Τα χρωματιστά εξάγωνα πλακάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση
Είναι πλέον γεγονός! Τα χρωματιστά εξάγωνα πλακάκια μπορούν να προσθέσουν μια μοναδική και ευχάριστη ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε χώρο. Από τη μία τ...
powered by RelatedPosts